Konst och utställningar i det 21-århundradet

Att titta på konst har sedan grottmänniskorna först målade med händerna på grottväggar varit den samma, konsten är samlade på en plats som man besöker och man använder bara ögonen för att beskåda och ta in konsten. Detta är något som helt kan ändras nu i det 21-århundradet, detta eftersom vi ser mer och mer teknik som låter oss uppleva världen annorlunda. Ta till exempel VR-glasögon, VR för de som inte vet står för virtual reality, alltså virtuell verklighet. Med VR-glasögon kan man uppleva platser, underhållning, och saker så som konst på ett annorlunda sätt, till exempel kan man med VR-glasögon se Mona Lisa på Louvren i Paris, röra vid konstverket, höra ljudet från tourguiden, medan man sitter hemma i sin egen soffa. Att faktiskt kunna röra vid konstverken är något som är (av bra anledning) helt förbjudet och att bryta mot denna regel kan i bästa fall endast se en bannlyst från museet i fråga. Då VR-glasögon fortfarande är i sin barndom är de inte jätteavancerade i funktioner som vikt och känsla på olika ytor, men ge det några år eller årtionden och VR-glasögonen kommer kunna användas för att testa känslan av viktskillnad mellan två objekt, samt känslan av olika material.

Ett annat modernt sätt som vi kan uppleva konst på i det 21-århundradet är genom alla appar som omger oss, vare sig det är en app som tar vanliga kort på konstverk, eller en app som byter ut ansiktena i ett konstverk, så gör apparna att vi kan uppleva all världens konst på ett nyare och stundtals roligare sätt.

Då utvecklingen konstant går framåt kan man ju undra, vart någonstans kommer nästa genombrott i upplevelse av konst? Vem vet, kanske i framtiden kan vi plantera ett chip bak i nacken, som gör att vi i våra hjärnor kan uppleva hela renässansens samlade konsthistoria, utan att behöva öppna en bok, resa till ett museum eller sätta på oss en apparat framför ögonen.